Surrey ve Swansea Üniversiteleri tarafından yapılan çığır açan altı yıllık bir çalışma, uzayda güç üretebilen düşük maliyetli, hafif güneş panellerinin fizibilitesini doğruladı. Araştırma, uzaya dayalı güneş enerjisi çiftliklerinin ticari potansiyelini destekleyen ikna edici kanıtlar sunuyor.
Türünün ilk örneği olan bu çalışma, yerleşik güneş panellerinin performansını ve dayanıklılığını izlemek için bir uyduyu 30.000’den fazla yörüngede takip etti. Bu güneş panellerinin güneş radyasyonuna ve uzayın aşırı koşullarına nasıl dayandığını anlamak için geliştirilen araştırma, yörüngedeki gelecekteki büyük ölçekli, uygun maliyetli güneş enerjisi projeleri için değerli bilgiler sunuyor.
Surrey Üniversitesi Surrey Uzay Merkezi Uzay Aracı Mühendisliği Emeritus Profesörü Profesör Craig Underwood, uydunun ömrünün önemini vurguladı. “Bir yıl sürecek şekilde tasarlanan bir görevin altı yıl sonra da hala çalışıyor olmasından çok memnunuz. Bu ayrıntılı veriler, panellerin radyasyona direndiğini ve ince film yapısının uzayın zorlu termal ve vakum koşullarında bozulmadığını gösteriyor” dedi. .
Profesör Underwood ayrıca teknolojinin oyun değiştiren potansiyeline de dikkat çekti: “Bu ultra düşük kütleli güneş pili teknolojisi, uzayda konuşlandırılan büyük, düşük maliyetli güneş enerjisi istasyonlarına yol açabilir ve temiz enerjiyi Dünya’ya geri getirebilir – ve şimdi ilkine sahibiz. teknolojinin yörüngede güvenilir bir şekilde çalıştığının kanıtı.”
Araştırmanın güneş panelleri Swansea Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi’nden araştırmacılar tarafından geliştirildi. Bu paneller, kadmiyum tellür güneş pilleri kullanılarak inşa edildi ve mevcut teknolojiyle karşılaştırıldığında daha geniş bir alanı kaplamalarına ve daha fazla güç çıkışı sağlamalarına olanak tanıdı. Ayrıca bu panellerin üretim süreci nispeten ekonomiktir.
Panellerin uzay koşullarındaki performansını değerlendirmek için Surrey Üniversitesi’nden bilim adamları özel aletler tasarladılar. Çalışma için kullanılan uydu, Cezayir Uzay Ajansı’ndan (ASAL) stajyer mühendislerden oluşan bir ekiple işbirliği içinde Surrey Uzay Merkezi’nde inşa edildi.
Güneş pillerinin verimliliği yıllar geçtikçe düşüş gösterse de araştırmacılar, teknolojinin uzaydaki uzun vadeli uygulamalar için umut verici olmaya devam ettiği sonucuna vardı. Swansea Üniversitesi’nden Dr. Dan Lamb, çalışmanın gelecekteki sonuçlarına dikkat çekti: “Bu yeni ince film güneş pili yükünün başarılı uçuş testi, bu teknolojiyi daha da geliştirmek için finansman fırsatlarından yararlandı.”
Dr. Lamb şunları ekledi: “Uzay uygulamalarına yönelik geniş alanlı güneş panelleri hızla genişleyen bir pazardır ve bunun gibi gösteriler, Birleşik Krallık’ın uzay teknolojisinde dünya çapındaki itibarının daha da geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.”
Çalışmanın sonuçları potansiyel ticari uygulamalara zemin hazırlayarak İngiltere’nin gelişen uzay tabanlı güneş enerjisi pazarındaki konumuna önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Bu araştırmayla Surrey ve Swansea Üniversiteleri, bilim camiasına, Dünya’nın atmosferik sınırlamalarından yoksun, daha verimli ve dayanıklı uzay tabanlı güneş enerjisi çözümleri arayışı için hayati veriler sağladı.