Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Perşembe günü yaptığı açıklamada, güneş enerjisi projelerinin petrol üretimine yönelik harcamaları ilk kez geride bırakmasının beklenmesiyle birlikte, temiz enerjiye yapılan yatırımın 2023’te fosil yakıtlara yapılan harcamaları geride bırakacağını söyledi.
Paris merkezli enerji gözlemcisi, Dünya Enerji Yatırımı raporunda, yenilenebilir enerjiye yapılan yıllık yatırımın, fosil yakıtlardaki %15’lik artışa kıyasla 2021’den bu yana yaklaşık dörtte bir oranında arttığını söyledi. Ancak, fosil yakıt yatırımları hala, dünya net sıfır emisyon hedefine ulaşılması için gereken seviyenin iki katıdır.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Temiz enerji hızla ilerliyor – birçok insanın düşündüğünden daha hızlı” dedi.
“Fosil yakıtlara yatırılan her bir doların yaklaşık 1,7 doları artık temiz enerjiye gidiyor. Beş yıl önce bu oran bire birdi.”
2023’te dünya çapında enerjiye yaklaşık 2,8 trilyon dolar yatırım yapılacak ve bunun 1,7 trilyon dolarından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarına, nükleer enerjiye, elektrikli araçlara ve enerji verimliliği iyileştirmelerine gitmesi bekleniyor. Gerisi petrol, gaz ve kömüre gidecek.
2023’te güneş enerjisi harcamalarının günde 1 milyar doları veya yıllık bazda yaklaşık 380 milyar doları aşması bekleniyor.
Bu, güneş enerjisini gerçek bir enerji süper gücü olarak taçlandırıyor. Enerji düşünce kuruluşu Ember’in veri öngörüleri başkanı Dave Jones yaptığı açıklamada, tüm ekonominin hızlı bir şekilde karbondan arındırılması için sahip olduğumuz en büyük araç olarak ortaya çıkıyor.
IEA, yeni fosil yakıt arzına yapılan yatırımın 2023’te %6 artarak 950 milyar dolara çıkacağını da sözlerine ekledi.
Ajans, dünya yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşmak istiyorsa, yatırımcıların yeni petrol, gaz ve kömür tedarik projelerini finanse etmemeleri gerektiği şeklindeki 2021’deki gişe rekorları kıran tahminini açıkça yinelemedi.
Üretici grubu OPEC, IEA’nın petrol yatırımlarını durdurma çağrılarının küresel enerji güvenliğini ve ekonomik büyümeyi baltaladığını söyledi. Bilim adamları ve uluslararası iklim aktivistleri, fosil yakıt endüstrisinin iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini şiddetlendirdiği konusunda uyardılar.
KAYNAK