TarımGES, Çiftçilere Birden Fazla Fayda Sağlıyor

Kehl’deki IÖW ve HSK’dan araştırmacılar bir çalışmada tarımGES’i ekonomik, ekolojik ve yasal açıdan incelediler. Hala engeller olsada. Teknoloji çiftçiler için pek çok fırsat sunuyor.

TarımGES, tarlalarını bu şekilde kullanan çiftçiler için ekonomiktir. Özellikle kuru yerlerde, su dengesini düzenlemeye yardımcı olabilir ve ek olarak tarımsal verimi artırabilirler.

Offenburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi liderliğindeki Landgewinn projesinde araştırmacılar, tarımGES’in ekonomik olarak nasıl uygulanabilir hale gelebileceğini gösteriyor. Bu amaçla, tarım için geleceğin çeşitli teknolojilerini ekonomik, ekolojik, sosyo-bilimsel, yasal ve genel sistemik bir bakış açısıyla incelediler. IÖW enerji ekonomisti Hannes Blum “TarımGES, tarım ve enerji sektörü arasında yararlı bağlantılar sunuyor. Bir yandan yenilenebilir enerjiye geçiş için yeni alanlar açıyor. Öte yandan, güneş enerjisi panelleri aşırı sıcak ve yoğun yağmurlu hava koşullarına karşı koruma sağladığı için çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı oluyor,” diye açıklıyor.

Ancak aynı zamanda çiftçilerle birlikte tarımGES’in pratikte nasıl uygulanabileceğini de tartıştılar. Bu tartışmadan, çiftçilerin, özellikle verimli topraklarda, güneş enerjisi santrallerinin ekimde kısıtlamalara yol açacağından korktukları ortaya çıktı.
Bu nedenle tarımGES kullanımı, daha az verimli arazilerde daha çok ilgi görüyor. Bu bölgelerde, güneş enerjisi santralleri yarattıkları gölge ile verimi daha da artırabilir. Bu şekilde kuru bölgelerin ve ısıya duyarlı bitkilerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olabilirler. Ayrıca meyve yetiştiriciliğinde özel mahsulleri dolu ve şiddetli yağmurdan korurlar.

Ancak, birçok çiftçi şimdiye kadar karmaşık onay prosedürlerinden kaçınıyor. Bu nedenle HSK’nın proje ortakları, tarımGES ile ilgili durumu yasal bir bakış açısıyla inceledi. HSK’da bir avukat olan Antonia Kallina, “Otoyolların veya iki şeritli demiryolu raylarının hemen yanındaki ekilebilir arazide, tarımGES kullanımı için bir başvurunun şansı yüksektir,” diye açıklıyor. “Diğer tüm alanlar için belediyeler önce bir imar planı yapmalı ve bazen arazi kullanım planını fiilen değiştirmelidir. Bu önemli bir yasal engeldir.”

Elektrik kullanımı ve güneş enerjisinin şebekeye beslenmesi de çalışmanın konusu oldu. Çiftçiler tarladan gelen elektriği doğrudan kendileri kullanabilir veya yerel bir toplu alıcıya satabilir. IÖW’den Johannes Rupp, “Ancak şu anda genellikle gerekli altyapı ve iş birliği eksikliği var” diyor. Rupp, “Daha fazla deneyime ihtiyaç var ve her şeyden önce tarım, enerji tedarikçileri ve şebeke operatörleri arazi seçerken daha çok bilgi alışverişinde bulunmalıdır. Arazi sahipleri ve ruhsatlandırma yetkilileri olarak belediyeler de bu konuda güçlü bir rol oynamalıdır.”

KAYNAK