Sekisui House-W, bir mesken GES sistemi, küçük boyutlu bir elektrolizör, hidrojen emici alaşımlı tanklar ve bir yakıt hücresinden oluşan bir pilot projeyi test ediyor. Şirket, projede kullanılan hidrojen depolama alaşımlarının pile göre daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olduğunu söyledi.
Japonya’nın en büyük emlak hizmetleri sağlayıcılarından biri olan Sekisui House-W, bir konut binasında güneş enerjili hidrojen üretimi için bir pilot proje başlattı. Proje, hidrojen üretimi için küçük boyutlu bir elektrolizöre güç sağlamak için çatıdaki bir GES dizisi tarafından üretilen fazla güneş enerjisini kullanıyor. Üretilen hidrojen daha sonra genellikle artan kompaktlık ve güvenlik seviyelerine sahip olduğu bilinen hidrojen emici alaşımlı tanklarda depolanır.
Tankta depolanan hidrojen daha sonra yakıt hücrelerinde günün hangi saatinde veya mevsimde olursa olsun bina için elektrik üretmek üzere kullanılır ve hanehalkı elektrik tüketiminde kendi kendine yeterliliğe katkıda bulunur. Şirket, projede kullanılan hidrojen depolama alaşımlarının pile göre daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olduğunu ve doğal deşarja sahip olmadığını, bu nedenle büyük kapasiteli ve uzun süreli enerji depolama sağlama avantajına sahip olduğunu söyledi. Şirket, önerilen çözümü 2025 yazında ticarileştirmeyi beklediğini de sözlerine ekledi.
Finlandiya’daki LUT Üniversitesi’nden ve Almanya’daki Regensburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bilim adamları yakın zamanda mevsimsel hidrojen depolamanın (SHS) önümüzdeki on yıllarda güneş öz tüketimini en üst düzeye çıkarmak için uygun maliyetli bir çözüm olup olamayacağını incelediler. Ekip, 2020’den 2050’ye kadar 145 bölgede, “en düşük maliyetli” bir model altında beş yıllık artışlarla küresel bir analiz gerçekleştirdi. LUT-Prosume yazılımını kullanarak SHS’li bir mesken GES sistemini simüle ettiler. Analiz, çeşitli kaynaklardan elde edilen SHS sistemi bileşen maliyetleri için ayrıntılı projeksiyonları içermektedir. SHS bileşenleri arasında bir su elektrolizörü, hidrojen kompresörü, depolama tankı ve yakıt hücresi vardı.
Ocak ayında, Delft Teknoloji Üniversitesi (TU Delft) ve sosyal konut kuruluşu Woningcorporaties liderliğindeki bir Hollandalı konsorsiyum, TU Delft’in kampüsünde bulunan mevcut bir konut binasını, şu anda alan ısıtma ve sıcak su için tüm talebi karşılayan bir yeraltı hidrojen ağına bağladı. Sonuçlar, SHS’nin yalnızca Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Kuzeybatı Avrasya ile sınırlı bölgelerde, şebekeden bağımsız niş bir pazarda beklenebileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre Lübnan, Kuveyt, Bahreyn ve Katar da küçük miktarlarda SHS kapasitesi görebilir. Ayrıca, Alman araştırma merkezi Forschungszentrum Jülich GmbH’den bilim adamları tarafından yakın zamanda yürütülen bir araştırma, kendi kendine yeten, iyi yalıtılmış, yüksek enerji verimli bir konut çatısındaki GES dizilerinden güneş enerjisi üretimini hibrit hidrojen depolama ile entegre etmek için bir optimizasyon modeli önerdi.
KAYNAK