Çin’in kuzeyinde yer alan İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki Ordos’ta, karbon salınımı olmadan güneş ve rüzgar enerjilerinden hidrojen üreten dünyanın en büyük yeşil hidrojen projesi, yeşil hidrojen üretimine başladı.
Dünya Ekonomik Forumu’nun son raporuna göre, Çin, hidrojenin en büyük üretici ve tüketicisi olsa da ürettiği hidrojenin yalnızca yüzde 0,1’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor.
Bu yeni projenin, yıllık 30.000 ton yeşil hidrojen üretmesi bekleniyor ve bunun sonucunda yaklaşık olarak yılda 1.43 milyon ton karbondioksit salınımının azalması sağlanacak. Ülkenin en büyük hidrojen üreticisi olan Çin Petrol ve Kimya Şirketi Sinopec’e göre bu azalma, 825.000 ağacın dikilmesiyle eşdeğerdir.
Verimli rüzgar ve güneş kaynaklarından tam anlamıyla yararlanan Ordos, yeşil projeler için ideal bir konuma sahiptir. Bu girişim, iki temiz enerji kaynağını birleştirir: güneş enerjisi ve hidrojen. Güneş enerjisinden üretilen elektrikle suyun hidrojen ve oksijene ayrıştırıldığı bir elektroliz cihazı kullanmaktadır.
Bu proje, Sinopec’in ikinci yeşil hidrojen projesini temsil ediyor. İnşaatına 2021 yılında başlanan ilk proje, Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kuqa Şehri’ndedir. Sinopec Nova’nın genel müdürü Liu Shiliang, Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği demeçte, Kuqa tesisinin hidrojen saflığının yüzde 99,9’a ulaştığını belirtti.
Kuqa tesisinin elektrolizle suyla hidrojen üretim kapasitesi yılda 20.000 tondur ve hidrojen depolama kapasitesi 210.000 standart metreküptür. Hidrojen iletim kapasitesi saatte 28.000 standart metreküptür.
Proje tarafından üretilen yeşil hidrojen ve yeşil oksijen, bir kömür-derin işleme projesine boru hatlarıyla taşınacak. Bu, mevcut kömürden hidrojen üretim sürecini değiştirerek kömürle çalışan kimyasal ürünlerin temiz ve düşük karbon dönüşümünü teşvik edecektir.
Kirlilikten arınmış ve enerji tüketiminde denge sorununu çözen bu yeni hidrojen üretim modeli, elektrik şebekesindeki yenilenebilir enerji bağlantılarının yüksek oranında önemli bir sorunu ele almaktadır.
KAYNAK