Batı Avustralya’da 900 MW’lık Güneş Enerjisi Santrali Destekli Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Anlaşması İmzalandı

Batı Avustralya’da 900 MW’lık bir güneş enerjisi santrali tarafından desteklenen yeşil bir hidrojen üretim tesisi geliştirmek için anlaşmalara varıldı. Proje, yurtiçi kullanım için hidrojen ve amonyak üretecek, ayrıca Asya ve Avrupa’ya ihraç edilecek.

Aborijin Temiz Enerji (ACE) Ortaklığı, projeyi yerli kuruluşlar olan MG Corporation, Balanggarra Ventures, Kimberley Land Council ve iklim değişikliği yatırım şirketi Pollination tarafından tasarlamak, geliştirmek ve yönetmek için kurulmuştur. Ortaklık, 2028’in sonuna kadar ilk üretimle, 2025’in sonlarına kadar inşaata başlayabileceğini söyledi.

Pollination bir basın açıklamasında, güneş enerjisi santralinin Avustralya’nın ‘en büyük’ sıfırdan GES geliştirmesi olacağını ve komşu Argyle Gölü’nden gelen suyun, 120 kilometrelik yeni bir boru hattıyla Wyndham Limanı’na gönderilmek üzere yeşil hidrojene dönüştürülmesine güç sağlayacağını söyledi. Tesiste üretilen yeşil amonyak, yurt içi tarımda kullanılacağı gibi ihraç edilecek. Güneş enerjisi projesi için teknoloji veya tedarik anlaşmaları henüz açıklanmadı. Polnation’ın proje başkanı Rob Grant, “Yeşil hidrojen üretimi için temel gereksinimler temiz su, güneş ışığı ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır ve hepsi bu projede fazlasıyla mevcuttur” dedi. Proje, Batı Avustralya, Kununurra yakınlarındaki MG Corporation’a ait müstakil arazide geliştirilecek ve “ortaklığın hissedarlarından gerçek ortak tasarım ve ortak karar alma sürecini kullanarak miras, yerel tapu, çevre ve mühendislik onayları için entegre bir geliştirme sürecine” izin verecek.

MG Corporation yönetim kurulu başkanı Lawford Benning şunları söyledi: “First Nations’ın ekonomik olarak güçlendirilmesine odaklanmak, bizimki gibi grupların, topraklarımızın kontrolünden vazgeçmeyi kabul ettikleri için telif ücreti alma şeklindeki tarihi pasif angajman modelini reddetmelerine yol açtı. Bu proje bize aktif hissedarlar olma, riskleri ve getirileri anlama ve ülkemizdeki uzun vadeli stratejik projeler hakkında bilinçli kararlar verme şansı veriyor. Yaptığımız her şey sürdürülebilir, nesiller arası olmalı ve kültür ile mirası birbirine bağlamalı.” 2021’de, Batı Avustralya’da, 50 GW’a kadar güneş ve rüzgar varlığını devreye alma potansiyeline sahip, Batı Yeşil Enerji Merkezi (WGEH) olan devasa bir yeşil hidrojen merkezi için planlar açıklandı.

KAYNAK